Landgoed Oostbroek

Bunnikseweg 39, De Bilt

Het eind 16e eeuw gebouwde huis Oostbroek met omringende gronden is in de loop der tijd vele malen van eigenaar gewisseld waarbij de eerste buitenplaats Oostbroek op het terrein ontstond in 1676. Goederen van de voormalige abdij zijn gaandeweg verkocht, onder meer de landgoederen Vollenhoven, Sandwijck, Houdringe en Beerschotenmet buitenplaatsen zijn daardoor ontstaan. Landgoed Oostbroek was van de 18e tot 20e eeuw in het bezit van de familie Van Ewijck.

Het in neorenaissancestijl uitgevoerde hoofdhuis ligt terzijde van de Bunnikseweg. Door het huis heen loopt een noord - zuid gerichte zichtas, over gazons begrensd door bosranden. Het landgoed bestaat verder voornamelijk uit bospercelen, boomgaarden en weilanden. Aan de oprijlaan van Oostbroek ligt het voormalige koetshuis met woning uit 1888. Qua stijl is het pand verwant aan de oranjerie, die eveneens aan de oprijlaan ligt, in de vroegere moestuin. Opvallend is de rijke detaillering.

In 1887 is uiteindelijk het huidige landhuis Oostbroek gebouwd op het voormalige abdijterrein. Het parkontwerp is van I.H.J. van Lunteren, die oudere elementen daarin opnam. Vandaag de dag zijn onder meer het eind 19e-eeuwse hoofdgebouw en het park op het landgoed een rijksmonument. Het Utrechts Landschap heeft het bijna 90 hectare grote landgoed Oostbroek in eigendom.

 

www.utrechtslandschap.nl