Waardering

,,Heel mooi en heel knap”

AMERSFOORT – De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging viert haar honderdjarig bestaan met een fototentoonstelling in het stadhuis. ,,Het zijn prachtige beelden, waar mensen zonder oog voor natuur zomaar aan voorbij lopen”, vertelt KNNV voorzitter Arie van den Bremer.

door Moni Wiltenburg

,,Heel mooi en heel knap”, vertelt bezoekster Katja Schuerman enthousiast en kijkt gebiologeerd naar de 24 natuurfoto’s waarop vogels, konijnen, herten, bomen, struiken, paddenstoelen en bloemen vereeuwigd zijn. ,,Voor natuurfoto’s moet de fotograaf veel geduld hebben en bovendien veel geluk. Je moet het maar net zien en dan op het juiste moment op de knop drukken”, zegt ze bewonderend. ,,Het vastleggen van dieren vind ik persoonlijk nog knapper, omdat ze zo onvoorspelbaar zijn. Je weet nooit hoe ze zullen reageren of bewegen.”

Geduld en passieNaast de tentoonstelling werden ook prijzen uitgereikt voor de beste natuurfoto’s. Zo kreeg Kees Quaadgras de vierde prijs voor zijn springende haas en Yvonne Mol kreeg de derde prijs voor haar klaprozen. De tweede prijs was voor Jan van de Bunt, die een blauwborst fotografeerde met op de achtergrond een winters tafereel. De eerste prijs was voor Julien van de Hoef, die watervogels in de vijver van Emiclaer vastlegde. ,,We hebben gelet op detail, kleur en compositie”, vertelt jurist en gepensioneerde fotograaf Janus Visser. Natuurfoto’s zijn volgens hem een aparte tak van sport. ,,De fotografen moeten echt op zoek naar iets. Ze spenderen uren en uren in de natuur. Wachtend op het juiste moment. Hiervoor moet je veel geduld en passie voor de natuur hebben”, aldus vakman Visser.

Het juiste moment kiezen,,Het is moeilijk te fotograferen wat je wil, omdat het moment zo snel voorbij gaat”, beaamt amateurfotografe Yoke de Haard. De fotografe hangt met twee foto’s in het stadhuis. Op een foto is een diep blauwe libel te zien en op de andere twee parende kevers. ,,Ik weet nooit wat ik tegenkom in de natuur. Soms zie ik toevallig een mooie vlinder, maar net als ik mijn camera erbij pak, is hij of zij alweer weggevlogen. Jammer, want datzelfde moment krijg je nooit meer terug”, vertelt de fotografe. De Haard heeft vooral veel interesse in insecten. ,,Ik vind ‘facetogen’ heel mooi om te zien. Het is niet zo dat ik een dikke vleesvlieg graag omarm, maar ze blijven fascinerend.”

Natuur zichtbaar maken,,We kunnen de bezoekers laten zien hoe mooi en bijzonder de natuur is”, voegt voorzitter van de KNNV Arie van den Bremer toe.

,,Ik vind het prachtig als mensen hun liefde voor de natuur zichtbaar kunnen maken via de lens van de camera. Na het zien van deze tentoonstelling loopt niemand nog hetzelfde door een wei of bos.”

Please follow and like us:
Pin Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.