Werklust Hazerswoude

Het behoud van de voormalige kleiwarenfabriek Nieuw Werklust in Hazerswoude-Rijndijk is onbetaalbaar. Restauratie van dit rijksmonument is alleen financieel uitvoerbaar als een deel van het complex wordt gesloopt.

De toekomst van Nieuw Werklust in Hazerswoude-Rijndijk is nog steeds ongewis. Bijna vijf jaar geleden werd het laatste overblijfsel van een bloeiende dakpannenindustrie langs de Oude Rijn rijksmonument. Vijf jaar daarvoor werd de laatste dakpan er nog gebakken. Sindsdien gebeurt er niets met de om restauratie schreeuwende 37 pandjes, inclusief unieke ovens en de markantie fabrikantenvilla aan het water.

De eigenaars, familie Blanken, en bestuurders van Rijnwoude, Zoeterwoude en de provincie Zuid-Holland breken momenteel het hoofd over 'drie modellen' voor de toekomst van dat gebied en dus ook voor Nieuw Werklust.

Wordt de 19de eeuwse kleiwarenfabriek geïntegreerd in een recreatief winkelgebied, kantorencomplex of komen er andere bedrijven in de fabriek? Of is het de tijd die een besluit neemt? Nog even en het is niet meer nodig om een reddingsplan voor de dakpannenfabriek te bedenken. De verpaupering slaat er genadeloos toe.